tirsdag den 1. juli 2008

Traditionel julegås

750 gram kastanjer
1/2 liter hønsebouillon
1 gås på ca. 5 - 6 kg.
500 gram syrlige æbler
100 gram svesker
1/4 liter kogende vand
salt og peber
Fremgangsmåde:1: Ovnen indstilles på 175 grader. Kastanjerne snittes med et kryds i toppen og ristes i ovnen, indtil skallerne springer. Kastanjerne pilles. Bouillonen bringes i kog, og kastanjerne koges heri i ca. 10 minutter. Dryppes af og stilles til afkøling.
2: Gåsen skylles, tørres og gnides med salt og peber. Æbler skrælles, og deles i kvarte, udkernes og skæres i skiver. Sveskerne skylles, og duppes tørre og blandes med æbler og kastanjer. Det hele fyldes nu i gåsen, som derefter lukkes.
3: Gåsen lægges med brystsiden nedad i en bradepande. Kogende vand hældes ved, og gåsen skal nu stege ca. 4 timer. Efter ca. 1 times stegetid, vendes gåsen, og lårene prikkes flere gange, så fedtet kan trænge ud.
4: Gåsen steger videre i ca. 2 1/2 time og dryppes hyppigt med stegeskyen. Efter 3 1/2 times stegetid, pensles gåsen hyppigt med koldt vand, for at gøre skindet sprødt.
5: Gåsen lægges på et fad og hviler 20 minutter i den slukkede ovn. Stegeskyen skummes for så meget fedt som ønskes. Skyen spædes op med kogende vand. Sies nu. Tilsæt så meget vand, at portionen fylder ½ liter og jævn med mel, udrørt i lidt vand. Saucen smages til med salt, peber og sukker.
Serveres med ribsgele, rødkål og brunede kartofler.
Fra http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/opskrifter/0301.htm

Ingen kommentarer: